Flam kuche

P1020431Van de zomer waren we in Duitsland op vakantie, heel leuk was dat. Wel heel wisselvallig weer hadden we maar dat mocht de pret niet drukken. Zo waren we op bezoek geweest bij een Slot in het plaatsje Heidelberg, toen was het nog droog. Eenmaal met het bergtreintje naar het oude centrum van Heidelberg onderaan het slot, begon het te regenen en te regenen. We moesten nog lunchen, maar veel restaurantje zaten al vol, vanwege het slechte weer of er werd binnen gerookt. Uiteindelijk kwamen we in een restaurantje waar je alleen ‘Flam Kuche’ kon bestellen. Nou dat doen we dan maar ook al hadden we geen idee wat of het zou zijn. Voor de kinderen bestelden we met appel, suiker en kaneel, dan zaten we veilig. Voor ons zelf met uien, spek en pepers.

Het bleek dus en hele grote krokante pannenkoek te zijn in rechthoekige vorm. Voor de kids veel te groot, maar lekker dat ze het vonden! Het zit eigenlijk tussen een pannenkoek en een pizza in. Twee dingen die ze beiden erg lekker vinden, geslaagde lunch dus.

Een tijdje terug kwam ik ze iedere keer tegen in recepten tijdschriften etc. Nu zou ik ze ook eens bakken, dacht ik. Zo gezegd zo gedaan, dit weekend heb ik ze gebakken (in samenwerking met mijn man). Ook nu smulden de kinderen van onze zelfgemaakte Flam Kuche. En het is echt heel makkelijk om te maken!

Nodig; 600 gr bloem * 350 ml water * 2 tl zout * 18 gr gist * 200 ml creme fraiche * scheutje melk * zout/peper     Beleg; ui en rauwe ham of appel met kaneel en suiker

Hoe; Van de bloem, het water, het zout en de gist maak je een deeg en dit laat je afgedekt rusten voor een uur op een warme plek. De oven verwarm je voor op het heetst (bij ons 250 graden) Als je een pizza steen heb leg je deze in de oven, vrij hoog. En anders gebruik je gewoon de oven bakplaat, ook hoog in de oven. Verdeel het deeg in 3 stukken, kijk zelf even of het op de bakplaat past, anders maak je kleinere stukken. Het deeg rol je op bakpapier heel dun uit, zo dun als je kunt. Dan bestrijk je het met een mengsel van creme fraiche en melk en zout en peper. Dit mengsel mag er vrij dik op, anders wordt het te droog. Hierover leg je de dun gesneden ui en de rauwe ham. Hou er rekening mee dat de ham krimpt, mag dus vrij veel erop. Dan doe je hem in de oven voor 5 minuten. Na 5 minuten draai je hem om, zodat wat eerst achter lag, ligt nu voor. Weer voor 5 minuten en dan is hij goed als hij een beetje gekleurd is en er bubbels in het deeg ontslaan is. De variant met appel gaat het zelfde, ook met de creme fraiche en dan de suiker en kaneel en daarna de flinter dunnen plakjes appel erop.

Je kunt er natuurlijk van alles op mikken, even googlen en je hebt diverse varianten te pakken. Het is wel belangrijk dat het deeg echt dun is uitgerold, want anders is het best een hap deeg.

P1020432

 

Vanwege Sinterklaas, had mijn man de appel Flam Kuche in de vorm van een mijter gemaakt. Maar eigenlijk was deze iets te dik. En ook de appel krimpt nog.

Eet smakelijk!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s